Riečne perly: Ekologickejšie a odolnejšie

Riečne perly, často nazývané aj sladkovodné, sú medzi nadšencami šperkov čoraz populárnejšie. Ale prečo si nimi obohatiť svoju vlastnú šperkovnicu? V tomto článku vám priblížime výhody riečnych perál.

Perly sú nepochybne nadčasovým doplnkom a vlastniť by ich mala každá správna módna nadšenkyňa. Najväčšia výhoda perál je v tom, že sa dajú nosiť na mnoho spôsobov. Neurazia tak ako šperk k elegantnému vzhľadu, no ľavou-zadnou doladia aj trendový outfit.

Výhody riečnych perál

Dopad na životné prostredie
Riečne perly sa od klasických morských perál líšia najmä v tom, ako sú pestované. V prvom rade predstavujú riečne perly ekologickejšiu voľbu. Je tomu tak preto, že pri pestovaní morských perál prichádza do väčšieho zásahu do morského ekosystému, ktorý je krehkejší a citlivejší na zmeny ako ten riečny. Morské perlové farmy tak často ohrozujú biodiverzitu oceánu. Pri pestovaní morských perál v morskom prostredí sa taktiež často prekonávajú veľké vzdialenosti, v ktorých sú farmy umiestnené, čo si vyžaduje prepravné stroje a techniku. Riečne farmy sú naopak zasadené do sladkovodných tokov, dajú sa teda pestovať aj lokálne.

Rozmanitosť a cenová dostupnosť
Riečne perly sú veľmi obľúbené, pretože sú cenovo dostupnejšie. Sú tak dostupné pre väčšie spektrum ľudí. Okrem toho sú okrem tradičnej bielej farby a okrúhleho tvaru dostať aj v iných farbách, veľkostiach a tvaroch. Každá riečna perla je jedinečná, a preto sú šperky vyrobené z nich veľmi nápadité a neobyčajné.

Trvanlivosť a kvalita
Vďaka moderným metódam pestovania sú riečne perly odolnejšie a ich kvalita neustále rastie. Ich povrch je zvyčajne hrubší a menej náchylný na poškodenie, čo zaručuje, že šperky z riečnych perál budú krásne oveľa dlhší čas.